Amersfoort verandert in snel tempo. Veel oude gebouwen hebben plaats moeten maken voor nieuwbouw. Of dit de stad ten goede komt is soms te betwijfelen. Gelukkig zijn er mensen zoals Hennie Schrijver die het oude verdwenen Amersfoort weer tot leven wekt in zijn schilderijen.
Het eerste schilderij is een voorstelling van de Bloemendalse binnenpoort (oude naam: Havickerpoort). Deze lag tussen ‘t Zand en de Weverssingel. Eind 13e eeuw gebouwd als een rechthoekig torenachtig gebouw. Gesloopt rond 1660.
Het tweede schilderij is van het voormalig stationsgebouw van de Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij in Amersfoort. Dit gebouw was als station in gebruik van 1863 tot omstreeks 1901. Het gebouw staat nog steeds aan het Smallepad 15.
Het derde schilderij toont de Eemhaven met de drie silo’s van de Coöperatieve Op- en Overslagvereniging Amersfoort (COVA). De silo’s waren bestemd voor de opslag van veevoeder. De COVA was te vinden aan de Kleine Koppel van 1935 tot 2000. Met de sloop van de silogebouwen kwamen veel emoties los. In 2003 werd daarom de Stichting Industrieel Erfgoed in de stad Amersfoort (Siesta) opgericht, die zich sindsdien inzet om de laatste industriële restanten in kaart te brengen en - waar nodig - voor verder verval te behoeden.
11 februari 2013
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
De COVA zat op de Grote Koppel en niet de Kleine Koppel.
Een reactie posten