21 april 2010

De poorten van Amersfoort

Amersfoort kreeg in 1259 stadsrechten. Vanaf dat moment moest de stad Amersfoort zichzelf verdedigen tegen vijanden van buitenaf. Al vóór 1300 werd begonnen met de bouw van stenen verdedigingswerken. Omstreeks 1380 werd besloten de stad Amersfoort te vergroten en een tweede stadsmuur te bouwen. Tegen 1450 was de nieuwe muur met zeven toegangspoorten voltooid.

Hennie Schrijver schilderde recent een impressie van 4 poorten uit de tweede stadsmuur.

Bloemendalse Buitenpoort
Rechthoekige stadspoort gebouwd tussen 1380 en 1450 in de tweede stadsmuur. Eind 16de eeuw kwam een aarden bolwerk voor de poort, waarop in 1700 de Joodse begraafplaats werd aangelegd. De poort is omstreeks 1840 gesloopt en vervangen door een accijnshuisje.



Slijkpoort
Ook wel Arnhemsepoort of Leusderpoort genoemd. Rechthoekige poort in de tweede stadsmuur, begin 15de eeuw gebouwd aan de weg naar Leusden en Arnhem. Aan de overzijde van de gracht lag een kleine voorpoort. De poort werd gesloopt omstreeks 1840.





Utrechtsepoort
De Utrechtsepoort, ook wel Sint Jorispoort of Sint Joostenpoort genoemd. Rechthoekige poort met voorpoort in de tweede stadsmuur, omstreeks 1416 gebouwd aan de weg naar Utrecht. Eind 16de eeuw voorzien van een aarden bolwerk. In 1835 werd de poort gesloopt en vervangen door een hek. Dat hek staat nu bij de ingang van Park Randenbroek.


Sint Andriespoort
De Sint Andriespoort, ook wel Triesgens- of Triesjespoort genoemd, werd in 1388 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur. Het was een eenvoudige rechthoekige toren met een onderdoorgang. De poort werd genoemd naar de Sint Andrieskamp of de Sint Andreaskapel, die vlakbij buiten de muur lag. De Sint Andriespoort en omliggende stadsmuren leverden in 1831 de stenen voor de nieuwbouw bij de Beestenmarkt.

Bron: Folder Amersfoort Vestingstad, Museum Flehite en amersfoortopdekaart.nl

Meer weten over de poorten en muren van Amersfoort klik hier

Geen opmerkingen: